Adventní putování_nůše

11. 12. 2020

Milé děti, vážení rodiče,

dnešní příspěvek začnu betlémským příběhem.

Kocour vypil jitrocelový grog a hned přestal kýchat. S myškami si už říkal křestními jmény a ony mu suchým senem vysušily kožich. On si mezitím vzpomněl, jak to s ním všechno bylo a vyprávěl myškám o cestě do Betléma. „Jejda, pane kocour, to už není daleko. Jenom z kopce dolů a asi tak pět set padesát myších skoků,“ odhadovala jedna myška. „No jo, ale my jsme malé, zapadly bychom do sněhu.“ Kocour nahlas přemýšlel: „Až sem k vám jsem cestoval v nůši. Do Betléma vezmu pro změnu v nůši já vás. Ale kde vezmeme tu nůši?“ „V tom bychom, pane kocour, neviděly problém. Jsme přece učitelky z myší školy, nějak si už poradíme!“ Chvíli se z dírky ozývalo šustění, chrastění a praskání. Pak veselé vypísknutí a myši přivalily před kocoura nůši upletenou ze slámy. Ten obdivně hvízdl. „Tak, a teď honem nasedat, jedeme. Ještě, že mi po tom vašem grogu trošičku vytrávilo a můžeme se vydat na cestu,“ řekl kocour a vyskočil s myškami v nůši ze závěje rovnou na cestu.

(vystřihni si NŮŠI)

A dnešní tvoření? Dnes budeme vyrábět vrkoč. Anebo jen snadnější část vrkoče, a to jablečného ježka. Na párátka nebo špejle napícháme sušené ovoce (švestky, brusinky, jablečné křížaly, meruňky, rozinky) a takto ozdobené špejle nebo párátka napíchejte seshora do jablíčka. A můžete si dát ozdobu na stůl a postupně z ní ujídat.

Vrkoč dostávaly děti k Mikuláši. Základem vrkoče je věneček ze tří copů, upečený z jemného kynutého těsta: ze stejného jako se peče vánočka.

Na „věneček“ vrkoče: 200 ml vlažného mléka, 125 g rozpuštěného másla, 30 g čerstvého droždí, 2 lžíce třtinového cukru, troška soli, 2 žloutky do těsta (plus 1 další na pomazání), 120 g vanilkového moučkového cukru, kůra z chemicky neošetřeného citronu, 450 g polohrubé pšeničné mouky, 50 g celozrnné pšeničné mouky, hrst oloupaných krájených mandlí na posypání.

Na ozdobení vrkoče: asi 4 dlouhé špejle a asi 10 přepůlených špejlí, oblíbené sušené ovoce (meruňky, švestky, jablečné křížaly, brusinky, rozinky) a 1 menší čerstvé jablíčko, látková mašlička

Z uvedených surovin vypracujte hladké těsto a nechte je vykynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozdělte na tři díly, umotejte z každého z nich dlouhého „hada“ a upleťte klasický jednoduchý cop. Ten pak smotejte do kulatého věnečku, celý jej potřete rozšlehaným žloutkem, posypejte nasekanými mandlemi, a ještě jednou zlehka potřete zbývajícím žloutkem. Nechte připravený vrkoč ještě 20 minut dokynout na plechu v pokojové teplotě a předehřejte si zatím troubu na 160°C. Pak vrkoč pečte asi 50 minut – ke konci kontrolujte špejlí, jestli už je hotový.

Zatímco se vrkoč peče, připravte si ozdoby. Na špejle napíchejte směs drobnějšího sušeného ovoce – bude to bavit i děti, množství a rozložení ovoce záleží na vás. Takto nazdobené kratší špejle napíchejte seshora do jablíčka, do spodní části jablíčka pak ty dlouhé (počet špejlí můžete upravit, aby vše dobře drželo). Upečený základ vrkoče nechte nejprve vychladnout, pak ho doplňte „stříškou“ z nazdobeného jablíčka a dotvořte celé dílo třeba ještě mašličkou. Věneček můžete ozdobit ještě perníčky, větvičkou z jehličí…zkrátka vánoční paráda a dárek v jednom! (čerpáno z knihy: Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů, M. Kindlová, M. Boledovičová)

Přeji vám krásný víkend a těším se zase zítra,

Jana

Kalendář

prosinec
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
leden
Po Út St Čt So Ne
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Dnes je úterý 06. 12. 2022

svátek má
Mikuláš

zítra má svátek Ambrož a Benjamín

Náhodný obrázek

Děvčata z kroužku Zumba vystoupily na lampionovém průvodu v Přešticích